Horizontaal logo van Aensõ

Schoonmaak-showdown: afwasmiddelen getest op effectiviteit en veiligheid op je auto

Op deze foto wordt het exterieur van een Lamborghini gewassen.

Menu:

 1. Handzeep
 2. Allesreiniger
 3. Glansspoelmiddel
 4. Shampoo
 5. Babyshampoo
 6. Soda
 7. Wasverzachter
 8. Dreft
 9. Professioneel wassen

Deel dit op:

Menu:

 1. Handzeep
 2. Allesreiniger
 3. Glansspoelmiddel
 4. Shampoo
 5. Babyshampoo
 6. Soda
 7. Wasverzachter
 8. Dreft
 9. Professioneel wassen

Deel dit op:

In het blog over hoe je je auto het best kunt wassen, hebben we het al gehad over de beste strategie om je auto langdurig schoon te maken. Toch merkten we dat er nog veel vragen waren over andere manieren om je auto schoon te houden. We zagen dat er nog verrassend veel vraag was naar of je je auto kunt wassen met: handzeep, AJAX, mr. Proper, soda en nog meer producten die links in het menu zijn te vinden. Vandaar dat we ons verantwoordelijk voelde om hier meer duidelijkheid over te geven.

In dit blog zullen we dan ook 8 verschillende manieren om je auto te wassen behandelen. We laten je zien wat de voor-/ en nadelen zijn van elke methode, of de methodes wel veilig zijn en bespreken welke producten je als best kunt gebruiken.

1. Auto wassen met handzeep

Kan ik mijn auto wassen met handzeep? Om een lang verhaal kort te maken: Nee, als detailers raden we sterk af om je auto te wassen met handzeep. Hoewel het wassen van je auto met handzeep misschien makkelijk kan zijn: Handzeep is vaak goedkoop, je hebt het al thuis liggen en het is gemakkelijk verkrijgbaar. Kan handzeep beschadigingen veroorzaken aan bepaalde oppervlakken van je auto (denk aan lak en rubber). Zonder er een al te ingewikkeld verhaal van te maken, zijn de chemicaliën die in handzeep zitten niet geschikt voor de lak van je auto. Daarbij kost het vaak meer energie en water om vlekken te verwijderen in vergelijking tot professionele autowasmiddelen. Deze professionele producten zijn ontworpen om je auto zo effectief en efficiënt mogelijk te wassen. Kortom, je hoeft zo min mogelijk moeite te doen om je auto schoon te maken en deze blijft langduriger schoon.

2. Auto wassen met AJAX / mr. proper (allesreiniger)

Kan ik mijn auto wassen met AJAX / mr. proper of allesreiniger? Nee! Voor het wassen van je auto met AJAX en voor het wassen van je auto met mr. proper geldt hetzelfde als bij het wassen van je auto met handzeep. AJAX en mr. proper zijn middelen die niet speciaal zijn ontwikkeld voor het schoonmaken van je auto. Als je deze toch hiervoor gebruikt loop je risico op beschadigingen aan het oppervlakte van je auto. Al helemaal als je niet de goede verhoudingen tussen water en de allesreiniger gebruikt. Daarbij zal het ook met allesreiniger zo zijn dat je meer water en energie nodig hebt om vlekken te verwijderen. Tot slot kunnen AJAX en mr. proper onaangename geuren achterlaten als het niet goed wordt afgespoeld. Beide zijn namelijk vaak sterk geparfumeerd wat sommige mensen niet zal aanstaan.

3. Auto wassen glansspoelmiddel

Glansspoelmiddel wordt gebruikt om een glanzende afwerking te geven na het wassen. In het huishouden wordt dit vaak gebruikt in een vaatwasmachine. De vaat glimt dan omdat het spoelwater beter van de vaat afdruipt en kalk verwijderd. Glansspoelmiddel kan helpen om kleine krassen en swirls minder zichtbaar te maken, waterafstotendheid te verhogen en bescherming aan de lak van de auto te geven. Betekent dit dat ik dan mijn auto kan wassen met glansspoelmiddel? Ja, dat kan. De ingrediënten die in glansspoelmiddelen zitten zijn vaak niet direct schadelijk voor de lak van je auto. Wel is het belangrijk om mee te nemen dat als je krassen of beschadigingen hebt, glansspoelmiddel deze kan accentueren.

Samengevat: Glansspoelmiddel kan je lak een diepere glans en bescherming geven, het kan helpen je lak waterafstotend te maken waardoor je auto minder snel vies wordt en het kan helpen om kleine krassen minder zichtbaar te maken. Nadelen zijn dat dit product soms duurder is dan professionele wasproducten en dat het beschadigingen accentueert.

4. Auto wassen met shampoo/ douchegel

Misschien is het ooit bij je opgekomen om je auto te wassen met douchegel. Hoewel je door douchegel lekker uit de douche komt is het niet aan te raden dit voor je auto te gebruiken. De chemicaliën in shampoo zijn namelijk niet geschikt om je auto schoon te maken. Het kan namelijk de rubber delen van je auto aantasten. En daarnaast kom je lekker uit de douche door douchegel of shampoo, maar wil je ook dat je auto hiernaar ruikt? Hopelijk is zo de vraag “kan ik mijn auto wassen met shampoo of douchegel?” beantwoordt.

5. Auto wassen met babyshampoo

Babyshampoo blijkt nog helemaal niet zo’n gek product te zijn om je auto mee te wassen. Babyshampoo is vaak namelijk pH-neutraal waardoor het minder waarschijnlijk is dat je lak of rubber beschadigd. Net als met de andere alternatieve producten die we hierboven besproken hebben is het echter niet specifiek gemaakt voor het wassen van je auto. Het zal dan ook minder effectief zijn bij het verwijderen van hardnekkige vlekken of vuil. Het kan ook een grote hoeveelheid water en energie verbruiken in vergelijking met professionele producten.

Let op: Dit product is niet geschikt om te gebruiken als je een auto hebt met een coating of andere beschermlaag. Voor het onderhouden van je coating kun je beter gebruik maken van professionele producten zoals de Aensõ One Shampoo.

 
 
 

6. Auto wassen met Soda

Hoewel het misschien niet de meest voor de hand liggende optie is, blijkt het wel een populaire methode te zijn. Soda. Veel websites geven aan dat het een serieuze alternatieve optie is om je auto te wassen. Ze geven aan dat het een effectieve verwijderaar is die zacht is en niet schuurt op je lak. Echter, is het belangrijk om ook naar de nadelen te kijken. Zo is Soda een alkali die de lak van de auto kan beschadigen als het te lang in contact is met de lak van je auto. Het is dus belangrijk de soda snel af te spoelen met water.

Hoewel we het afraden om je auto met soda te wassen omdat professionele producten je minder risico geven op schade, zullen we hieronder het stappenplan delen om je auto toch met Soda te wassen:

Stap 1: Verwijder vuil van de auto door deze nat te maken.

Stap 2: Meng soda met water in een emmer. Gebruik ongeveer een kopje soda per gallon water. Roer vervolgens de soda goed door het water.

Stap 3: Gebruik een zachte spons om de soda-oplossing op de auto aan te brengen. Begin bij de bovenkant van de auto en werk naar beneden. Let op dat je de soda snel afspoelt!

Stap 4: Spoel de auto grondig af met schoon water.

Gebruik Soda nooit op warme oppervlakte. Als je Soda verwarmt droogt het namelijk snel uit waardoor het lastig is af te spoelen. Breng soda ook nooit aan op ramen en velgen, dit kan leiden tot krassen. Neem gerust even contact op als je meer informatie wilt over het gebruik van Soda om je auto schoon te maken.

7. Auto wassen met wasverzachter

Het voordeel van wasverzachter om je auto schoon te maken is dat deze geen schade aan de lak kan toebrengen. Het is ook effectief in het verwijderen van olie- en vetvlekken, waardoor het goed kan werken voor het wassen van een auto die vaak op de snelweg rijdt. Voor zwaarder vuil zoals roet en insectenresten is het alleen niet geschikt. 

Meer weten over het verwijderen van insecten? We hebben het allemaal uitgelegd in dit blog > 

Een wasverzachter kan ook een wazig laagje achterlaten op de ramen. Belangrijk dus dat de ramen grondig worden schoongemaakt na het wassen met wasverzachter.

8. Dreft auto wassen

Tot slot kregen we te horen of Dreft gebruikt kon worden om je auto te wassen. Dreft is een mild pH-neutraal wasmiddel dat geen schade aan de lak van de auto kan toebrengen. Het kan ook effectief zijn in het verwijderen van vuil en viezigheid. Dreft is niet geschikt voor het verwijderen van hardnekkige vlekken en vervuiling. Ook kan Dreft een wazig laagje achterlaten op de ramen, belangrijk dus dat dit goed wordt afgespoeld.

Professioneel je auto wassen

De onderzoeken die we hebben uitgevoerd met verschillende schoonmaakmiddelen waren leuk en leerzaam en we hopen dat je ervan hebt genoten. Het blijft belangrijk om te onthouden dat deze producten niet ontwikkeld zijn om je auto schoon te maken. Hardnekkig vuil en roet zullen niet verwijderd worden en deze producten geven je auto geen langdurige glans. Je loopt vaak ook een groter risico op schade aan je lak. Al helemaal als je niet weet welke verhoudingen je aan moet houden. Hoewel je misschien wel een schone auto krijgt van de schoonmaakmiddelen die we getest hebben, wegen de voordelen niet op tegen de nadelen. Daarbij is de prijs van de bovenstaande producten helemaal niet zoveel goedkoper dan professionele shampoos. We raden dan ook aan om een professionele shampoo te gebruiken die je auto een langdurige glans geeft zoals bijvoorbeeld Aensõ Aquila.

Hoe je deze shampoo het beste kunt gebruiken lees je in dit blog >

In het volgende blog zullen we over verschillende geurtjes gaan voor in je auto. Wil je deze niet missen? Meld je dan aan voor tips, tricks en updates! En wordt een echte thuis detailer met Aensõ!

Wil jij weten hoe je op de juiste manier je auto kunt schoonmaken?

Meld je dan aan en mis geen enkel blog!

Serge Langendoen in een auto

We zullen nog meer blogs posten over de Pre-wash, de two-bucket-method, over hoe je je auto wast in de zon, hoe je deze beschermt en nog veel meer!