Horizontaal logo van Aensõ

Washandleiding Aensõ Nederland

Exterieur

Het wasproces begint in de meeste gevallen bij het exterieur van de auto. Dit komt mede doordat het exterieur van de auto ook vaker wordt gewassen dan het interieur. Bij het wassen van het exterieur van de auto worden echter wel de meeste fouten gemaakt. Deze fouten hebben in alle gevallen te maken met het achterlaten van lichte krassen in de lak of het laten inbranden van opgedroogde watervlekjes of andere substanties op de lak. In dit gedeelte van de washandleiding gaan wij in op deze fouten en leggen wij jou uit hoe het wél moet! Op deze manier haal je het meeste uit jouw Aensõ producten.
Op deze foto wordt het exterieur van een Lamborghini gewassen.

Pre-wash vóórdat je de auto aanraakt

Voordat de auto wordt gewassen zit de lak altijd onder het vuil. Soms is dit duidelijk zichtbaar, en in andere gevallen zijn het juist de kleine, onzichtbare stofjes en vuiltjes die zo verraderlijk veel schade aan kunnen richten aan de lak. Om deze reden is het belangrijk dat je, vóórdat je de lak aanraakt, de auto zo schoon mogelijk spuit in de “pre-wash” fase.

Afspuiten is hierin de eerste stap. Spuit de auto af met de tuinslang op de krachtigste stand of indien mogelijk met de hogedruk spuit. Zorg ervoor dat het grove vuil van de auto is gespoten en ga daarna door naar de volgende stap!

De volgende stap is het inspuiten van de auto met de Aensõ Polaris Snowfoam (mogelijk in combinatie met de Aensõ Primeuse) om het overgebleven vuil van de auto los te laten weken. Dit kan je doen met een foam cannon voor op de hogedrukspuit, of met een hand cannon waarin je de Polaris Snowfoam van tevoren mengt met de gewenste verhouding. Laat de Aensõ Polaris Snowfoam 3-5 minuten inwerken waarna je de auto vervolgens weer afspuit. Op dit moment is de auto zo schoon mogelijk vóórdat je de auto met je microvezel washandschoen aanraakt en vuildeeltjes over de lak begint te boenen.

"Two bucket Method" | Wassen zonder krassen

Hoewel na de pre-wash de hoeveelheid vuil is geminimaliseerd zit er, zodra het handwasproces begint, nog steeds vuil op de auto. Om te voorkomen dat dit vuil grote schade aanricht aan de lak is het gebruik van twee emmers essentieel. Vul de ene emmer met Aensõ One óf Aensõ Halo Hydrophobic auto shampoo en de ander met water. De bedoeling bij de “Two Bucket Method” is dat de washandschoen bij elk paneel op z’n minst eenmaal wordt uitgespoeld in de emmer met water voordat deze vervolgens in de emmer met sop wordt gedoopt voor het volgende paneel. Aan het einde van de wasbeurt zul je zien dat de wateremmer met zwart water is gevuld en dat het sop gedurende het wasproces schoon is gebleven. Op deze manier minimaliseer je het vuil dat in de washandschoen zit en voorkom je lichte krassen “Swirls” in de lak!

Handige producten

Gedurende het wasproces kom je geregeld plekjes tegen die je niet (gemakkelijk) verwijdert krijgt. Denk hierbij aan opgedroogde dode insecten, hars en pekel. Wanneer je in dit geval hard gaat boenen veroorzaak je op deze plek gemakkelijk lichte krassen in de lak. Om deze reden is het belangrijk dat je de juiste producten gebruikt om deze vlekken los te weken voordat je begint met boenen. Denk hierbij aan de Aensõ Primeuse Degreaser of de Aensõ Animãte Insect Remover. Deze producten maken het gemakkelijker om dergelijke vlekken te verwijderen en zorgen ervoor dat u niet hoeft te boenen. Mogelijk is dat de genoemde plekken al zijn ingebrand door felle zon en veel UV straling. In dergelijke gevallen is het belangrijk dat u op het juiste moment stopt en de auto bij een professionele detailer langsbrengt voor een behandeling.

Aensõ One pure shampoo boven water gehouden tijdens de two bucket method

Drogen na het wassen

Wanneer het wasproces klaar is en de auto in zijn geheel is gewassen is het van belang dat de auto wordt gedroogd voordat er overgegaan wordt naar het interieur. Omdat kraanwater diverse mineralen en een hoger PH waarde bevat laat kraanwater, in tegenstelling tot regenwater, snel opgedroogde watervlekken achter. Deze vlekken branden vervolgens gemakkelijk in de lak wanneer de zon de kans krijgt om een tijdje op de auto te schijnen. Om deze reden is het van belang dat de auto wordt gedroogd met microvezel droogdoeken. Bespaar jezelf de problemen en volg dit advies op!

Interieur

Het interieur is een deel van de auto welke niet van buiten door omstanders wordt beoordeeld, maar het is wél de ruimte waar jij een groot deel van je tijd besteedt. Om deze reden is het schoonhouden van het interieur van jouw auto niet alleen een prettig gevoel, maar is het ook nog eens gezonder om in een schone auto te zitten. Hieronder leggen wij jou uit hoe je het wassen van het interieur van jouw auto het slimst en correct aanpakt!

Stap voor stap

Het reinigingsproces van het interieur van jouw auto begint bij het verwijderen van rommel. Door alle losse rommel te verwijderen kun je gemakkelijker de rest van je auto schoonmaken. Daarna werken we, net als bij de buitenkant van je auto, van boven naar beneden.

FUN FACT: de knoppen van je autoradio 371 procent viezer zijn dan een toiletbril! Ook de pook en de richtingaanwijzer zijn tot wel drie keer viezer dan je toiletbril en de handrem is ongeveer 50% minder vies dan de knoppen op je radio. Belangrijk dus dat dit goed wordt aangepakt!

Ruiten reinigen

Na het reinigen van je dashboard kan je beginnen aan de ramen aan de binnenkant van de auto. Vieze ramen irriteren gedurende het rijden door een vage zichtbaarheid op de weg. Met de Aensõ ruitenreiniger verwijder je viezigheid gemakkelijk en snel. Spray de Aensõ ruitenreiniger in je microvezel doek, wrijf dit vervolgens in tot strepen niet meer zichtbaar zijn.

TIP: Zet de ramen een stukje open na de eerste ronde! Zo neem je ook de bovenranden mee en kun je het rubber behandelen.

Bekleding & interieurpanelen

De volgende stap is het reinigen van je bekleding en portieren. De zachte binnenbekleding waar jij altijd op zit heeft het op een dagelijkse basis zwaar te verduren. Belangrijk dus dat dit goed wordt onderhouden en vlekken worden verwijderd. Gebruik voor alle interieurpanelen onze Aensõ interior cleaner en breng op deze manier, naast het reinigen van jouw interieur, ook een frisse geur in de cabine!

LET OP: Gebruik deze interior cleaner NIET op leder. Lees hiervoor het gedeelte over “Leder”.

Vloerbedekking

Zodra je toe bent aan de vloer van de cabine is het zaak dat deze eerst wordt gestofzuigd. Met stofzuigen verwijder je in de meeste gevallen al 80% van de viezigheid in je tapijt/vloerbekleding. Handig is om hierbij opzetstukken voor de stofzuiger te gebruiken om in de smalste kiertjes te komen. Vergeet niet dat je de matten van je auto kunt verwijderen! Hieronder is vaak veel rommel te vinden.

Zitten er blijvende vlekken in jouw tapijt? Dan is het advies om deze bij een ervaren detailer te laten behandelen. Hier wordt jouw tapijt behandeld met reinigingsmiddel welke stevig wordt ingewreven om vervolgens met een waterstofzuiger weg te zuigen.

Velgen

Velgen zijn een belangrijk element van de uitstraling van jouw auto! Hou ze om deze reden optimaal schoon! Hieronder een stappenplan om jouw velgen de optimale reinigingsbeurt te geven.

Stap 1: Goed nat maken

Loszittend vuil kan op een poetsdoek zorgen voor krassen, het belangrijkste is dan ook te beginnen met een krachtige waterstraal. Hiermee haal je het meeste, grove vuil al van de velgen af.

Stap 2: Remstof verwijderen

Remstof hecht zich aan het oppervlak van de velg. Deze remstof verwijderen is lastig met autoshampoo. Om deze remstof te verwijderen gebruik je de Aensõ velgenreiniger. Spuit de velgenreiniger gelijkmatig op de velg en laat deze een paar minuten werken. De hoeveelheid paarse aanslag op je velg na enkele minuten geeft aan hoeveel remstof er op jouw velgen zat. In de meeste gevallen sta je versteld van de hoeveelheid remstof! 

Stap 3: Handwerk

Zodra de velgenreiniger enkele minuten is ingetrokken is het tijd om met een velgenborstel, washandschoen en kleine borsteltjes aan de slag te gaan. Reinig alle randjes en kiertjes grondig!

Stap 4: Spoelen, spoelen en nog eens spoelen

Spoel na het schoonmaken de velgen grondig schoon met water. Laat ze niet te lang in de lucht drogen maar gebruik een droogdoek om vlekken te voorkomen.

Stap 5: Waxen

Tot slot kan je ervoor kiezen om een waxlaag aan te brengen. Deze waxlaag zorgt ervoor dat je velgen makkelijker schoon te maken zijn in de toekomst. Velgen hebben veel te voorduren, ga niet uit van een lange levensduur van de wax op dergelijke elementen van de auto.

Leder

Ook het leer van je auto onderhouden is belangrijk. Goed onderhoud verlengt de levensduur van je leren bekleding. Het zelf onderhouden of laten onderhouden van je leren autostoelen is ook een stuk goedkoper dan leer wat beschadigd is te herstellen. Hoewel leer kwalitatief en duurzaam materiaal is en over het algemeen bestand is tegen zwaar gebruik, zijn er een aantal dingen die de conditie van je leren bekleding aantasten. Hieronder hebben wij in stappen weergegeven hoe je dit tegen kan gaan. Wij raden aan om dit stappenplan ten minste twee keer per jaar te volgen om het leer goed te onderhouden.

Stap 1: Stofzuigen

Verwijder de grove stukken vuil. Dit kun je gemakkelijk doen met een stofzuiger. Gebruik wel het opzetstukje van je stofzuiger om beschadigingen te voorkomen.

Stap 2: Schoonmaken

Voor het schoonmaken van de stoelen is een goede leerreiniger aan te raden. Leerreinigers drogen, in tegenstelling tot normale zeep, het leer niet uit! Gebruik voor het reinigen van leer een leerborstel of microvezel doek. Let tijdens het schoonmaken op dat je niet gaan schrobben maar een een wrijvende beweging maakt!

Stap 3: Drogen

Gebruik hierna een schone en droge microvezel doek om het reinigingsmiddel van het leer te verwijderen. Droog de stoel met een theedoek als dit nodig is.

Stap 4: Voedt het leer

Voedt de leer tot slot met een leder balm of leerconditioner. Gebruik hierbij ook een (ANDERE) microvezel doek en wrijf de conditioner op de stoel tot het leder volledig behandelt is. Het is belangrijk dat deze stap wordt gedaan. Na het schoonmaken heb je namelijk een hoop natuurlijk olieën uit het leer verwijderd. Deze zijn nodig om het leer soepel te houden. Niet soepel leer kan makkelijk beschadigen, kreuken of scheuren. Het leder krijgt zijn matte uitstraling terug, precies zoals deze uit de fabriek kwam. Leer is, in tegenstelling tot de lak van de auto, niet gemaakt om te glimmen!

Speciale omstandigheden

Wanneer kan je het best je auto wassen? Is het wel slim om je auto te wassen in de zon? Is het belangrijk dat je je auto juist wast in de winter? Hoe was ik mijn auto goed bij een wasbox? Wij hebben een aantal speciale omstandigheden hieronder weergegeven.

Hoe was ik mijn auto het beste in een wasbox?

In een wasbox was je enkel het exterieur van de auto. Het belangrijkste is dat je de stappen welke in deze handleiding bij exterieur staan vermeld, alsnog meeneemt in je wasproces. Neem dus 2 emmers, een washandschoen en droogdoeken mee om jouw lak met de juiste stappen te reinigen. Gebruik bij de wasbox ook het voorprogramma voor het losweken van het vuil vóórdat je de auto met de hand aanraakt. 

Auto wassen in de zon veroorzaakt lakschade?

Wanneer je besluit je auto in de zon te wassen vergt dit een andere aanpak. Let erop dat water uit de kraan waterplekken achterlaat wanneer dit opdroogt. Om al niet te beginnen over het intrekken van sop in de lak. Wanneer je besluit je auto in de zon te wassen is het van belang dat je sneller te werk gaat om waterdruppels niet in te laten trekken. Meer weten? Lees hier ons blog over het wassen van je auto in de zon!

Auto wassen in de winter?

Voornamelijk het exterieur van de auto krijgt in de winter veel te voorduren. Het is prettig wanneer je auto in de winter beschikt over een goede waxlaag of glascoating. Op deze manier bescherm je jouw lak tegen de elementen en houdt je deze ook gemakkelijk schoon. Verder worden auto’s in de winter over het algemeen viezer dan in de zomer. Bij smerige auto’s is het extra van belang dat er gewerkt wordt met de two-bucket-method en dat je voorzichtig te werk gaat om krassen in de lak te voorkomen!

Tot slot

Heb je vragen welke deze washandleiding niet beantwoordt? Of heb je nog extra tips welke je met ons wilt delen? Neem contact op via onze webshop en breng ons op de hoogte! Wij kijken uit naar je bericht.

Meer weten? Blijf op de hoogte van enkele wastips via onze informatieve blogs binnen de webshop!

Neem contact op!
Lees onze blogs!
Bekijk onze producten!

Wil jij weten hoe je op de juiste manier je auto kunt schoonmaken?

Meld je dan aan en mis geen enkel blog!

Serge Langendoen in een auto

We zullen nog meer blogs posten over de Pre-wash, de two-bucket-method, over hoe je je auto wast in de zon, hoe je deze beschermt en nog veel meer!